Agriculture and its hidden environmental and social costs
nr katalogowy: 154028
10.15199/2.2025.5.2
Streszczenie
Współczesna cywilizacja, skoncentrowana na wzroście gospodarczym i postępie technologicznym, często ignoruje negatywne skutki tych działań, które mają poważne konsekwencje środowiskowe i społeczne. Ukryte koszty, związane z degradacją środowiska i nierównościami społecznymi, są konsekwencjami działalności gospodarczej, które nie są uwzględniane w cenach rynkowych, a ich ciężar ponosi społeczeństwo oraz przyszłe pokolenia. Rolnictwo generuje znaczące straty ekologiczne i społeczne, szczególnie w systemach rolnictwa wielkoprzemysłowego. Zastosowanie pestycydów w rolnictwie, mimo że zapewnia korzyści w postaci ochrony upraw, wiąże się z wysokimi kosztami społecznymi i zdrowotnymi. Obecny system żywnościowy generuje straty sięgające 15 bilionów dolarów rocznie, głównie z tytułu ukrytych kosztów zdrowotnych i środowiskowych. Przejście na bardziej zrównoważony system żywnościowy mogłoby przynieść korzyści do 10 bilionów dolarów rocznie, przy minimalnych kosztach transformacji.
Abstract
Contemporary civilization, focused on economic growth and technological progress, often overlooks the negative effects of these activities, which have serious environmental and social consequences. Hidden costs, related to environmental degradation and social inequalities, are the outcomes of economic activities that are not reflected in market prices, and their burden is borne by society and future generations. Agriculture generates significant ecological and social losses, particularly in industrial agricultural systems. The use of pesticides in agriculture, while providing benefits in terms of crop protection, is associated with high social and health costs. The current food system generates losses amounting to 15 trillion dollars annually, primarily due to hidden health and environmental costs. Transitioning to a more sustainable food system could yield benefits of up to 10 trillion dollars per year, with minimal transformation costs.
Słowa kluczowe / Keywords
Bibliografia
[1] IPBES 2019. Global assessment report on biodiversity and ecosystem services of the Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services. E. S. Brondizio, J. Settele, S. Díaz, and H. T. Ngo (editors). IPBES secretariat, Bonn, Germany. 1148 pages. https://doi.org/10.5281/ zenodo.3831673
[2] Pimentel D. , Acquay H., Biltonen M. , Rice P., Silva M. et al. 1992. Environmental and Economic Costs of Pesticide Use. BioScience 42(10): 750-760. https://doi.org/10.2307/1311994
[3] Poore J, Nemecek T. 2018. Reducing food’s environmental impacts through producers and consumers. Science. 360: 987-992. DOI: 10.1126/science.aaq0216
[4] Pörtner, H.O., Scholes, R.J., Agard, J., Archer, E., Arneth, A. et al. 2021. IPBES-IPCC co-sponsored workshop report on biodiversity and climate change; IPBES and IPCC. DOI:10.5281/ zenodo.4782538
[5] Ruggeri Laderchi C., Lotze-Campen H., DeClerck F., Bodirsky B.L., Collignon Q. et al. 2024. The Economics of the Food System Transformation. Food System Economics Commission (FSEC), Global Policy Report.
[6] TEEB 2010. The Economics of Ecosystems and Biodiversity: Mainstreaming the Economics of Nature: A synthesis of the approach, conclusions and recommendations of TEEB.