Modern agriculture – towards sustainable plant protection
nr katalogowy: 154027
10.15199/2.2025.5.1
Streszczenie
Jednym z kluczowych wyzwań współczesnego rolnictwa jest osiągnięcie równowagi między zapewnieniem bezpieczeństwa żywnościowego a ochroną środowiska przyrodniczego. Pestycydy stosowane zarówno w przeszłości, jak i obecnie powodują między innymi zmniejszenie liczebności zapylaczy oraz pogłębiają zanieczyszczenie środowiska przyrodniczego. W odpowiedzi na te zagrożenia Unia Europejska (UE) wprowadziła szereg regulacji mających ograniczyć stosowania chemicznych środków ochrony roślin, w tym wycofywanie najbardziej szkodliwych. Jednak projekt rozporządzenia, który przewidywał redukcję stosowania pestycydów o 50% do 2030 r., spotkał się ze sprzeciwem rolników i został wycofany w 2024 r. Pomimo tego, nadal toczy się dialog o tym, jak lepiej chronić rośliny bez szkody dla środowiska przyrodniczego, jakie stosować metody i czy w ostateczności stosować, ale kontrolowane użycie środków chemicznych, gdy inne zawodzą.
Abstract
One of the key challenges of modern agricultureis achieving a balance between ensuring food security and protecting the natural environment. Pesticides used both in the past and currentlycause, among other things, a reduction in pollinator numbers and exacerbate pollution of the natural environment. In response to thesethreats, the European Union (EU) has introduceda series of regulations to limit the use of chemicalpesticides, including phasing out the most harmfulones. However, the draft regulation, which calledfor a 50% reduction in pesticide use by 2030, met with opposition from farmers and was withdrawnin 2024. Despite this, there is still a dialogue abouthow to better protect plants without harming the natural environment, what methods to use and whether to use as a last resort, but controlled useof chemicals when others fail.
Słowa kluczowe / Keywords
Bibliografia
[1] Bąk-Badowska J., I. Żeber-Dzikowska, B. Gworek, J. Szajner, B. Wójtowicz, I. Suwara, J. Chmielewski. 2021. Pestycydy jako źródło zagrożenia środowiskowego dla owadów zapylających: edukacja ekologiczna. Przemysł Chemiczny, 100(3), s. 1-10.
[2] https://www.greenpeace.org/poland/raporty/2049/raportnegatywny- wplyw-pestycydow-na-zdrowie-rosnacy-problem/
[3] Jamiołkowska A., B. Hetman, B. Skwaryło-Bednarz, M. Kopacki. 2017. Integrowana ochrona roślin w Polsce i Unii Europejskiej oraz prawne podstawy jej funkcjonowania. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, E Agric. 72, 1, s. 103-111.
[4] Jaworska M. 2012. Ochrona środowiska i ochrona roślin. Wyd. UR w Krakowie, s. 208-234.
[5] Kopacki M., Pawłat J., Skwaryło-Bednarz B., Jamiołkowska A., Stępniak P., Kiczorowski P., Golan K. 2021. Physicalcroppostharveststorage and protectionmethods. Agronomy-Basel, 11, 1 Articlenumber 93.
[6] Lindhout P., A. Janssen, C.E. Durel, E.A.G. Van der Vossen. 2018. The future of plant breeding. Trends in Plant Science, 23(2), s. 131-140.
[7] Matyjaszczyk E. 2018. Integratedpest management in the EU. CropProtection, 106, s. 31-41.
[8] Misra N. N., D. Bhowmik, M. Piro. 2019. Applications of coldplasmatechnology in food and agriculture. Trends in Food Science & Technology, 91, s. 2-13.
[9] Nowicki M. 2018. Ochrona roślin – aspekty fitosanitarne. Wyd. PWN, Warszawa.
[10] Russell A. D. 2003. Physicalmethods of microbialcontrol. Journal of Applied Microbiology, 94(5), s. 610-627.
[11] Sharma H. C., S. Singh. 2018. Biological Control of CropPests: Advances and Challenges. Springer.
[12] Skwaryło-Bednarz B., A. Jamiołkowska, B. Hetman, M. Kopacki, A. Krzepiłko. 2018. Biedronki – entomofagi w ochronie biologicznej roślin. Aura, 4, s. 10-11.
[13] Vincent C., M.S. Goettel, G. Lazarovits, M. O’Callaghan. 2003. Physicalcontrolmethods in plant protection. In: PhysicalMethods in Plant Protection (s. 105-130). Springer, Berlin, Heidelberg.
[14] Zhang X., Y. Li, J. Wang, B. Liu, B., Y. Zhang. 2019. RNA interference- basedstrategies for insectpestcontrol in agriculture. Pest Management Science, 75(4), s. 856-866.