2025-11-24
Wartość odżywcza, prozdrowotna i kulturowa dyni

Wartość odżywcza, prozdrowotna i kulturowa dyni

nr katalogowy: 156771
10.15199/2.2025.11.1

Dynia to roślina, której owoce cechują się wysoką wartością odżywczą, a ich miąższ, nasiona oraz pozyskiwany z nich olej stanowią bogate źródło składników odżywczych i związków bioaktywnych o udokumentowanym działaniu prozdrowotnym. Regularne spożywanie owoców dyni wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, sercowo- -naczyniowego i pokarmowego oraz przyczynia się do profilaktyki wielu schorzeń, w tym metabolicznych i chorób układu moczowego. Poza wartością odżywczą i prozdrowotną, dynia wyróżnia się również walorami estetycznymi, wynikającymi z różnorodności kształtów, rozmiarów i barw owoców, które często wykorzystywane są jako dekoracje w domach i ogrodach, zwłaszcza jesienią. Ponadto roślina ta pełni funkcję kulturową – w Ameryce Północnej i Europie Zachodniej symbolizuje Halloween, a tradycja rzeźbienia „jack-o’-lantern” zyskuje popularność także w Polsce. W ten sposób dynia odgrywa wielowymiarową rolę, łącząc funkcje żywieniową, prozdrowotną, dekoracyjną i kulturową.