Soybean – a valuable high protein plant
nr katalogowy: 141427
10.15199/2.2023.1.3
Streszczenie
Soja jest jedną z najbardziej wartościowych roślin uprawnych na świecie, której znaczenie wynika z biologicznej i odżywczej wartości nasion. Ma duże zastosowanie w przemyśle rolno-spożywczym, paszowym, chemicznym i farmaceutycznym. Nasiona soi są bogatym źródłem białka (40 proc. i tłuszczu (20 proc.). Zawierają również lecytynę, witaminy, błonnik pokarmowy, składniki mineralne oraz izoflawony (genisteinę, daidzeinę i glyceteinę) wykazujące działanie przeciwnowotworowe i obniżające poziom cholesterolu we krwi. Wykorzystywana jest jako pasza dla zwierząt, głównie trzody chlewnej i drobiu. Z tego względu zainteresowanie uprawą soi ciągle wzrasta. W naszym kraju, najlepszym rejonem do uprawy tej wysokobiałkowej rośliny jest południowo-wschodnia część Polski, zwłaszcza Ziemia Sandomierska i Zamojszczyzna.
Abstract
Soybean belongs to the most valuable cultivated plants in the world whose importance results from the biological and nutritional properties of its seeds. It is widely used in the agri-food, feed, chemical and pharmaceutical industries. Soybean seeds are a rich source of protein (40%) and fat (20%). They also contain lecithin, vitamins, dietary fibre, mineral elements as well as isoflavones (genistein, daidzein and glycitein), which show anti-cancer effect and decrease the cholesterol level in blood. It is used as an animal feed, mainly for pigs. For this reason interest in soybean cultivation is continuously growing. The best region to cultivate this high protein plant in our country is the south-eastern part of Poland, especially the areas of Sandomierz and Zamość.