2024-12-06
Fasolnik chiński – cenne, lecz mało znane warzywo strączkowe

Fasolnik chiński – cenne, lecz mało znane warzywo strączkowe

Asparagus bean – a valuable but little known legume

nr katalogowy: 147705
10.15199/2.2024.3.3

Streszczenie
Fasolnik chiński (Vigna unguiculata subsp. sesquipedalis) to warzywo strączkowe należące do rodziny bobowate (Fabaceae). Jego potoczna nazywa to „warzywne spaghetti”. Ten gatunek rośliny jest bardzo popularny w Chinach i w Tajlandii. W Europie uprawia się go we Francji i Holandii pod osłonami. W Polsce jest prawie nieznany i rzadko uprawiany. Jest spokrewniony z takimi roślinami jak ciecierzyca, fasola, soczewica, soja, łubin i koniczyna. Częścią jadalną są strąki dorastające u odmian tycznych nawet do 100 cm długości. Jako cenne źródło białka, polecany jest w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Poza tym, fasolnik chiński dobrze sprawdza się jako roślina ozdobna. Można tworzyć z niego pergole. Łatwo obrasta poręcze i altanki. Roślina zachwyca barwami nie tylko strąków, ale i kwiatów, które przypominają motyle.

Abstract
The asparagus bean (Vigna unguiculata subsp. sesquipedalis) is a leguminous plant belonging to the bean family (Fabaceae). Its common name is “vegetable spaghetti”. This plant species is very popular in China and Thailand. In Europe it is grown under covers in France and the Netherlands. In Poland it is almost unknown and rarely cultivated. It is related to such plants as chickpea, beans, lentils, lupin and clover. The edible part are the pods which in climbing varieties reach the length of 100 cm. As a valuable source of protein it is recommended in vegetarian and vegan diets. Besides, asparagus bean proves to be a good ornamental plant. It can be shaped into pergolas. It easily winds around railings and arbours. The plant delights not only with the colours of its pods but also flowers, which resemble butterflies

Słowa kluczowe / Keywords


Bibliografia

[1] Biniek A. 2000. Fasolnik chiński – delikates wśród warzyw strączkowych. Rocz. AR w Poznaniu, Ogrodnictwo, 31(2), 221-222.
[2] Bralewski T.W. 2009. Fasolnik chiński – ciekawa propozycja. Hasło Ogrodnicze, 10, 122-123.
[3] Hernando Bermejo J.E., Leon J. 1994. Neglected Crops: 1492 from a Different Perspective. Plant Production and Protection, Series 26, FAO Roma.
[4] Durau B. 2013. Uprawa mało znanych roślin warzywnych. Wyd. UT-P w Bydgoszczy, Bydgoszcz, 221.
[5] https://en.wikipedia.org/wiki/Asparagus_bean – 1.02.2024.
[6] https://deccoria.pl/artykuly/porady-ogrodnicze/oryginalne-straki-na-warzywnespaghetti-jak-uprawiac-fasolnik-chinski-34-10633 – 1.02.2024.
[7] Wierzbicka B. 2002. Mniej znane rośliny warzywne. Wyd. Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, Olsztyn.
[8] Bralewski T.W., Rosińska A. 2009. Warzywa strączkowe uprawiane w Chinach (cz. I). Hasło Ogrodnicze, 12,115-117.
[9] Orłowski M. (red.) 2000. Polowa uprawa warzyw. BRASIKA, Szczecin.
[10] Sikora E. 2011. Ogród warzywny przy domu. Hortpress, Warszawa.
[11] Wang Ch., Zhuang W. 2019. Evaluating effective Trichoderma isolates for biocontrol of Rhizoctonia solani causing root rot of Vigna unguiculata. J. Integr. Agric., 18(9), 2072–2079.
[12] Fotev Y.V., Kazakova O.A. 2020. Mycobiota of asparagus vigna seeds (Vigna unguiculata (L.) Walp.) on the south of Western Siberia. BIO Web of Conferences International Conferences: “Plant Diversity: Status, Trends, Conservation Concept” 2020, 24, 00023 (2020), https://doi.org/10.1051/bioconf/20202400023.
[13] Dobromilska R. 2003. Wpływ metody uprawy na plon i wartość odżywczą oraz przydatność do przechowywania dwóch odmian fasolnika chińskiego. Folia Hort., Supl. 2, 303-308.
[14] Lampart-Szczapa E. 1997. Nasiona roślin strączkowych w żywieniu człowieka. Wartość biologiczna i technologiczna. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol., 446, 61-81.

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Nie przegap okazji, aby być częścią społeczności
dbającej o naszą planetę!
Zapisz się już dziś i otrzymuj newsletter bezpłatnie co miesiąc!

Aby wypełnić ten formularz, włącz obsługę JavaScript w przeglądarce.

This will close in 0 seconds