Root chicory – a rarely cultivated high inulin vegetable
nr katalogowy: 141757
10.15199/2.2023.2.1
Streszczenie
Cykoria (Cichorium intybus L.) jest rośliną zielną, należącą do rodziny Asteracae. Liczy około 10 gatunków, rosnących w umiarkowanie ciepłych strefach Europy, Azji i Afryki. W wielu rejonach świata jest rośliną uprawną lub dziczejącą. W Polsce jest mało znana i rzadko uprawiana. Na świecie znanych jest wiele odmian tej rośliny, natomiast w naszym kraju uprawia się głównie cykorię sałatową (Cichorium intybus L. var. foliosum Bisch.) oraz cykorię korzeniową (Cichorium intybus L. var. sativum Bisch.). Roślina ta jest bogatym źródłem polisacharydów, witamin, kwasów i soli mineralnych. Zawiera duże ilości inuliny – glikozydu, który wpływa korzystnie na bakterie jelitowe Lactobacillus sp. i Bifidobacterium sp. Może być stosowana w profilaktyce i leczeniu chorób układu pokarmowego i układu krążenia oraz cukrzycy. Dodatnio oddziaływuje na nerki, wątrobę oraz hamuje procesy nowotworowe. Susz z korzeni Cichorium intybus var. sativum używany jest także do produkcji kaw i preparatów węglowodanowych.
Abstract
Chicory (Cichorium intybus L.) is a herbaceans plant, belonging to the family of Asteracae. It includes about 10 species, growing in moderately warm zones of Europe, Asia and Africa. In many regions of the world it is cultivated or running wild. In Poland, chicory is little known and rarely cultivated. There are a lot of cultivars of this plant known in the world, whereas in our country mainly a leaf chicory (Cichorium intybus L. var. foliosum Bisch.) and a root chicory (Cichorium intybus L. var. sativum Bisch.) are cultivated. This plant is a rich source of polysaccharides, vitamins, acids and mineral salts. It contains considerable quantities of inulin – a glycoside which has a positive influence on Lactobacillus sp. and Bifidobacterium sp. It can be used in the prophylaxy and treatment of diseases of the digestive system, blood circulation and diabetes. It has a positive effect on kidneys and liver as well as inhibiting cancerous processes. Dried roots of Cichorium intybus var. sativum is also used in the production of coffee and carbohydrate preparations.