2024-12-09
Ciecierzyca pospolita – warzywo, które warto wprowadzić do swojej diety

Ciecierzyca pospolita – warzywo, które warto wprowadzić do swojej diety

Chickpea – a vegetable recommended to be introduced into one’s diet

nr katalogowy: 148574

Streszczenie
Ciecierzyca pospolita (Cicer arietinum L.) to warzywo strączkowe należące do rodziny bobowate (Fabaceae). Nazywana jest inaczej grochem włoskim, białym grochem lub pospolicie cieciorką. Jej nasiona zawierają między innymi białko, błonnik, witaminę B, potas, żelazo, fosfor, tryptofan biorący udział w wytwarzaniu serotoniny – neuroprzekaźnika odpowiadającego za zasypianie i regulującego nasz nastrój. Roślinę tę powinny spożywać osoby będące na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej, ponieważ z powodzeniem może zastąpić białko zwierzęce. Zawiera także błonnik, regulujący przemianę materii i pracę przewodu pokarmowego. Ze względu na niski indeks glikemiczny, hamujący nagłe zmiany poziomu cukru we krwi, polecana jest zwłaszcza diabetykom. […]

Abstract
Chickpea (Cicer arietinum L.) is a leguminous vegetable belonging to the Fabaceae family. It is otherwise known as chick peas, white peas or, more commonly, chickpeas. Its seeds contain, among other things, protein, fibre, vitamin B, potassium, iron, phosphorus and tryptophan, which is involved in the production of serotonin, a neurotransmitter responsible for falling asleep and regulating our mood. This plant should be consumed by people on a vegetarian or vegan diet, as it can successfully replace animal protein. It also contains fibre, which regulates metabolism and the digestive tract. Due to its low glycaemic index, which inhibits sudden changes in blood sugar levels, it is especially recommended for diabetics. […]

Słowa kluczowe / Keywords


Bibliografia

[1] Wierzbicka B. 2002. Mniej znane rośliny warzywne. Wyd. Uniwersytetu Warmińsko- -Mazurskiego, Olsztyn.
[2] Kaczmarek-Cichosz R. 2009. Ciecierzyca pospolita (Cicer arietinum L.) – możliwości jej uprawy w gospodarstwach ekologicznych rejonu środkowo-pomorskiego. J. Res. Appl. Agric. Eng., 54(3), 115-118.
[3] Durau B. 2013. Uprawa mało znanych roślin warzywnych. Wyd. UT-P w Bydgoszczy, Bydgoszcz, 221.
[4] https://onedaymore.pl/blog/ciecierzycawartosci-odzywcze-wlasciwoscizastosowanie – 6.03.2024.
[5] https://www.urzadzamy.pl/rosliny/warzywa/ ciecierzyca-pospolita-aa-a7zT-K55M-oZGo. html – 6.03.2024.
[6] Poniedziałek M., Sękara A., Jędrszczyk E., Dziamba S. 2004. Wpływ terminu siewu i lokalizacji na wysokość i jakość plonu dwóch odmian ciecierzycy pospolitej (Cicer arietinum L.). Folia Univ. Agric. Stetin., Agricultura, 239(95), 319-324.
[7] Skowera B., Sękara A., Jędrszczyk E., Poniedziałek M., Dziamba S. 2007. Wpływ warunków meteorologicznych na przebieg wegetacji ciecierzycy pospolitej (Cicer arietinum L.). Acta Agrophysica, 9(3), 767-782.
[8] Kołota E., Biesiada A., Adamczewska-Sowińska K., Krężel J. 2008. Systematyka, biologia i cechy odmianowe roślin warzywnych. Wyd. Uniwersytetu Przyrodniczego Wrocław.
[9] Mazur S., Nawrocki J., Kućmierz J. 2003. Najczęściej występujące symptomy chorobowe w uprawie ciecierzycy (Cicer arietinum L.) i ich przyczyny. Folia Hort. Supl. 1, 571-573.
[10] Poniedziałek M., Jędrszczyk E., Sękara A., Skowera B„ Dziamba S. 2005. The effect of locality and sowing term on chosen morphological features of two chickpea (Cicer arietinum L.) cultivars. Folia Hort., 17(1), 37-46.
[11] Basbagci G., Unal F., Uysal A., Dolar F.S. 2019. Identification and pathogenicity of Rhizoctonia solani AG-4 causing root rot on chickpea in Turkey. Spanish J. Agric. Res., 17(2), e1007. https://doi.org/10.5424/sjar/2019172-13789.
[12] Basbagci G., Dolar F.S. 2022. Characterization and pathogenicity of Rhizoctonia solani AG – 5 isolates obtained from chickpea in Turkey. J. Phytopath., 170, 141–147. https:// doi.org/10.1111/jph.1306.
[13] Suthar, K.P., Rajkumar, B.K., Parmar, P.R., Singh, D. 2021. Molecular Mechanism Underlying Chickpea – Fusarium oxysporum f. sp. ciceri Interaction. In: Guleria, P., Kumar, V., Lichtfouse, E. (eds) Sustainable Agriculture Reviews 51. Sustainable Agric. Rev., 51. Springer, Cham. https://doi.org/10.1007/978- 3-030-68828-8_8.
[14] Achari, S.R., Mann, R.C., Sharma, M., Edwards J. 2023. Diagnosis of Fusarium oxysporum f. sp. ciceris causing Fusarium wilt of chickpea using loop-mediated isothermal amplification (LAMP) and conventional end-point PCR. Sci. Rep., 13, 2640 (2023). https://doi. org/10.1038/s41598-023-29730-6.
[15] Poniedziałek M., Dziamba S., Olechnowicz-Bobrowska B., Skowera B., Sękara A., Jędrszczyk E. 2002. Wpływ stanowiska i terminu uprawy na zawartość makroelementów w nasionach ciecierzycy pospolitej (Cicer arietinum L.). Mat. Ogólnopol. Konf. Nauk. Jakość warzyw i ziół na tle uwarunkowań uprawowych i pozbiorczych, Warszawa, 73-74.

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Nie przegap okazji, aby być częścią społeczności
dbającej o naszą planetę!
Zapisz się już dziś i otrzymuj newsletter bezpłatnie co miesiąc!

Aby wypełnić ten formularz, włącz obsługę JavaScript w przeglądarce.

This will close in 0 seconds