nr katalogowy: 156337
DOI: 10.15199/2.2025.10.1
Jagoda kamczacka (Lonicera caerulea var. kamtschatica Sevast.), znana również jako suchodrzew jadalny, to roślina owocowa z rodziny przewiertniowatych (Caprifoliaceae), która zyskuje na popularności dzięki wyjątkowym właściwościom prozdrowotnym, wysokiej zawartości związków bioaktywnych oraz odporności na niekorzystne warunki klimatyczne. Owoce jagody kamczackiej zawierają dużo błonnika, niską zawartość cukrów i tłuszczy oraz liczne składniki bioaktywne jak witaminy, związki fenolowe. Spożywanie owoców zmniejsza stres oksydacyjny w komórkach, chroni przed promieniowaniem UV i obniża ryzyko chorób cywilizacyjnych, takich jak: choroby neurodegeneracyjne, cukrzyca, miażdżyca. Owoce jagody kamczackiej można określić jako „superowoce” ze względu na ich wartości odżywcze, potencjał prozdrowotny oraz możliwości zastosowania w różnych sektorach przemysłu. Słowa kluczowe: jagoda kamczacka, antyoksydanty, związki fenolowe, antocyjany, korzyści zdrowotne