Amaranth – the plant economically manages water and with many other advantages
nr katalogowy: 142638
10.15199/2.2023.4.3
Streszczenie
Obecnie, jednym z największych zagrożeń dla rolnictwa, z powodu pogłębiającego się efektu cieplarnianego, jest deficyt wody w glebie. Dlatego wskazane jest wprowadzanie do uprawy roślin oszczędnie gospodarujących wodą, czyli o mechanizmie fotosyntezy C4. Są to zarówno rośliny przeznaczone na cele żywnościowe, jak i nieżywnościowe. Jedną z najbardziej interesujących roślin, uprawianych w celu pozyskania wysokiej wartości nasion, jest amarantus zwany w Polsce szarłatem. Nasiona tej rośliny zawierają wiele cennych składników odżywczych, tj. białko, tłuszcz, węglowodany i bioaktywnych – wykazujących właściwości prozdrowotne, a nawet lecznicze. Z rośliny tej, oprócz nasion, można pozyskiwać kiełki i liście cechujące się wysoką zawartością mikroelementów, a szczególnie żelaza.
Abstract
Currently, one of the greatest threats to agriculture, due to the deepening greenhouse effect is the deficit of water in the soil. Therefore, it is advisable to introduce water-saving plants into cultivation, i.e. with the C4 photosynthetic mechanism. These are both food and non-food plants. One of the most interesting plants cultivated to obtain high-value seeds is amaranth, known in Poland as amaranth. The seeds of this plant contain many valuable nutrients, i.e. protein, fat, carbohydrates and bioactive ingredients with health-promoting and even healing properties. From this plant, in addition to seeds, you can obtain sprouds and leaves characterized by a high content of microelements, especially iron.