Will we be eating meat a hundred years from now?
nr katalogowy: 142635
10.15199/2.2023.4.2
Streszczenie
Przez stulecia jedzenie mięsa było oznaką dobrobytu i wysokiego statusu społecznego. Jednak w XXI wieku coraz więcej argumentów przemawia za ograniczeniem konsumpcji mięsa. Zmiana nawyków żywieniowych wynikająca z presji demograficznej może spowodować, że ludzkość będzie musiała sięgnąć po nowe źródła białka. W naszym jadłospisie może pojawić się białko z owadów, modyfikowane genetycznie owoce, warzywa i zboża, czy mięso hodowane w laboratorium. Produkcja mięsa in vitro może stać się kompromisowym rozwiązaniem w dużym stopniu eliminującym rozterki etyczne i jednocześnie umożliwiającym kontynuowanie zaspokajania przyzwyczajeń smakowo-kulinarnych wyrażających się jedzeniem mięsa.
Abstract
For centuries, meat diet was a sign of wealth and high social status. However, in the 21st century, more and more arguments support the attempts to reduce meat consumption. The changes on the dietary habits due to demographic pressures may force the humanity to look to new sources of protein. Our menus may soon include protein from insects, genetically modified fruit, vegetables and cereals, or meat grown in a laboratory. In vitro meat production could become a compromise solution, largely eliminating ethical dilemmas while allowing us to keep on satisfying the taste and culinary habits manifested by eating meat.