2024-10-09

Charakterystyka zdolności buforowych gleby oraz możliwości ich poprawy

Characteristics of soil buffering capacity and possibilities of their improvement

nr katalogowy: 145431
10.15199/2.2023.10.1

Streszczenie
Zdolności (właściwości) buforowe gleby to jej możliwości do przeciwstawiania się zmianom odczynu po dodaniu niewielkich ilości mocnego kwasu lub mocnej zasady. Zależą przede wszystkim od właściwości fizykochemicznych gleby – zawartości węglanów, pojemności glebowego kompleksu sorpcyjnego, w tym zawartości koloidów mineralnych i próchnicy. W glebach niezawierających węglanów, które dominują w warunkach Polski, o odporności gleby na zakwaszenie w znaczący sposób decyduje pojemność glebowego kompleksu sorpcyjnego oraz stopień jego wysycenia kationami zasadowymi. W efekcie czego najmniejszymi zdolnościami buforowymi wobec zakwaszenia cechują się gleby lekkie np. bielicowe, płowe, a najbardziej odporne na czynniki zakwaszające są gleby ciężkie: czarnoziemy, mady i gleby torfowe. Istotne jest, aby zwiększyć właściwości buforowe gleby, przede wszystkim poprzez stosowanie nawozów wapniowych, które prowadzi do „przełamania właściwości buforowych gleby”. Taki zabieg wpływa na poprawę właściwości fizykochemicznych, biologicznych gleby oraz reguluje stężenie składników pokarmowych w roztworze glebowym i zatrzymuje jony z nawozów, co poprawia warunki wzrostu i rozwoju roślin, ale też pośrednio zapobiega eutrofizacji wód i przyczynia się do unieruchomienia toksycznych jonów glinu i metali ciężkich, co dodatkowo ma wymiar ekologiczny. Ponadto zwiększa różnorodność i liczebność populacji organizmów glebowych, w tym szczególnie mikroorganizmów oraz zdrowotność roślin, głównie w odniesieniu do chorób grzybowych.

Abstract
The buffering capacity (properties) of a soil is its ability to resist changes in pH after the addition of small amounts of a strong acid or strong base. They depend primarily on the physicochemical properties of the soil – the content of carbonates, the capacity of the soil sorption complex, including the content of mineral colloids and humus. In soils that do not contain carbonates, which are dominant in Polish conditions, the soil resistance to acidification is significantly determined by the capacity of the soil sorption complex and the degree of its saturation with alkaline cations. As a result, light soils, e.g. podzolic, fawn, are characterized by the lowest buffer capacity towards acidification, and heavy soils, such as chernozem, alluvial soils and peat soils, are the most resistant to acidifying factors. It is important to increase the buffering properties of the soil, primarily through the use of calcium fertilizers, which leads to “breaking the buffering properties of the soil”. This treatment improves the physicochemical and biological properties of the soil and regulates the concentration of nutrients in the soil solution and retains ions from fertilizers, which improves the conditions for plant growth and development, but also indirectly prevents water eutrophication and contributes to the immobilization of toxic aluminum and heavy metal ions, which also has an ecological dimension. In addition, it increases the diversity and number of populations of soil organisms, especially microorganisms, and the health of plants, mainly in relation to fungal diseases.

Słowa kluczowe / Keywords


Bibliografia

[1] https://www.farmer.pl/produkcja-roslinna/zawartosc-prochnicy-a-odczyn-gleby,108642.html
[2] https://nawozy.eu/wiedza/porady-ekspertow/gleba/czym-sa-wlasciwosci-buforowe-gleby
[3] https://rolnictwozrownowazone.pl/rolnictwo-zrownowazone/przewodnik-rolnictwa-zrownowazonego/zarzadzanie-substancjami-odzywczymi/skuteczne-zarzadzanie-substancjami-odzywczymi/
[4] https://www.tygodnik-rolniczy.pl/uprawa/ kompleks-sorpcyjny-czym-jest-i-jak-go-regulowac-2380467
[5] https://www.warzywaiowoce.pl/articles/grunt- -to-wiedza/potrzeby-gleby-kompleks-sorpcyjny-2351429
[6] Dziadowiec H. 1993. Ekologiczna rola próchnicy. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol., 411, 269-282.
[7] Krzywy E. 2007. Żywienie roślin. Wyd. Naukowe Akademii Rolniczej w Szczecinie, 1-178.
[8] Łabętowicz J. 1998. Zakwaszenie gleby jako czynnik determinujący stężenie jonów w roztworze glebowym. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol., 456, 177-183.
[9] Łabętowicz J., M. Korc, W. Szulc. 1998. Zmiany odporności gleb lekkich na zakwaszenie w zróżnicowanych warunkach nawozowych. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol., 456, 159-165.
[10] Niemyska-Łukaszuk J. 1995. Wpływ składu granulometrycznego i odczynu gleby na zawartość przyswajalnych form metali ciężkich. Zesz. Prob. Post. Nauk Rol., 418, 459-463.
[11] Turski R., Słowińska-Jurkiewicz A., Hetman J. 1996. Zarys gleboznawstwa. Wyd. AR w Lublinie, 1-190.

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Nie przegap okazji, aby być częścią społeczności
dbającej o naszą planetę!
Zapisz się już dziś i otrzymuj newsletter bezpłatnie co miesiąc!

Aby wypełnić ten formularz, włącz obsługę JavaScript w przeglądarce.

This will close in 0 seconds