2025-09-10
Współpraca jako kluczowy czynnik zrównoważonego rozwoju rolnictwa biodynamicznego

Współpraca jako kluczowy czynnik zrównoważonego rozwoju rolnictwa biodynamicznego

10.15199/2.2025.6.1


Streszczenie :
Gospodarstwo Biodynamiczne Juchowo w marcu br. zgromadziło naukowców, ekspertów i rolników biodynamicznych zajmujących się tematyką zrównoważonego rozwoju. Prezentacje i towarzyszące im dyskusje dotyczyły przyszłości rolnictwa biodynamicznego, oceny ekonomicznej gospodarstw oraz współpracy w łańcuchach dostaw żywności. Zwracano uwagę na trudności w ocenie usług ekosystemowych i analizy wartości społecznych rolnictwa. Podkreślono znaczenie współpracy nauki z praktyką w obliczu wyzwań związanych z rynkami artykułów spożywczych różnych interesariuszy w ramach łańcuchów dostaw. Wskazano na znaczenie modelu biznesowego opartego na założeniach ekonomii społecznej jako alternatywie dla modeli bazujących tylko na mechanizmach rynkowych.