2025-02-06
Walory odżywcze i zdrowotne

Walory odżywcze i zdrowotne

nr katalogowy: 152565

Badania naukowe prowadzone w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW) potwierdzają znaczące różnice w zawartości składników odżywczych i walorów zdrowotnych w żywności ekologicznej w stosunku do konwencjonalnej. Żywność ekologiczna wywodzi się ze swojego pierwotnego źródła, jakim jest produkcja rolnictwo biodynamiczne. Aby mówić o jej wartości odżywczej, warto zastanowić się, czym tak naprawdę dla człowieka jest żywność, w jakim stopniu pokrywa ona potrzeby organizmu w zakresie przemian metabolicznych. Wartość odżywcza żywności wartością to wypadkowa zawartości poszczególnych składników, ich zbilansowania oraz dostępności. W innym ujęciu to suma wartości biologicznej i energetycznej żywności. Demeter wyznacza nowe standardy Produkty rolnictwa biodynamicznego są najbardziej znane na rynku niemieckim, gdzie znajomość marki Demeter (w mitologii greckiej bogini płodności ziemi, rolnictwa) deklaruje 54 proc. konsumentów, a 23 proc. kupuje produkty z tym znakiem. Dr hab. Sylwia Żakowska- -Biemans z Katedry Badań Rynku Żywności i Konsumpcji SGGW, opierając się na badaniami badaniach konsumentów przeprowadzonych w Polsce w 2023 r. stwierdziła, że tylko ok. 4 proc. ankietowanych zna logo Demeter. Respondenci, którzy uznali znak za gwarancję ekologicznego pochodzenia żywności, w większym stopniu zgadzali się także ze stwierdzeniem, że ważne jest zrozumienie wpływu naszych wyborów żywnościowych na środowisko oraz częściej deklarowali, że podejmują[…]

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Nie przegap okazji, aby być częścią społeczności
dbającej o naszą planetę!
Zapisz się już dziś i otrzymuj newsletter bezpłatnie co miesiąc!

Aby wypełnić ten formularz, włącz obsługę JavaScript w przeglądarce.

This will close in 0 seconds