nr katalogowy: 152566
Zachowanie równowagi środowiskowej zależy od ograniczenia konwencjonalnych metod upraw i produkcji rolniczej oraz stosowania chemicznych środków ochrony roślin. Degradacja gleby przy znacznej chemizacji nawozami mineralnymi, biocydami i regulatorami wzrostu prowadzi do utraty bioróżnorodności. Powoduje także znaczne pogorszeniejakości produkowanych owoców i warzyw. Rolnictwo biodynamiczne i ekologiczne rządzi się zupełnie innymi prawami niż konwencjonalne. Gospodarstwa, które zdecydowały się na taki model działalności, prowadzą nawożenie oparte na kompoście wzbogaconym tzw. preparatami biodynamicznymi, a prace polowe wykonują w zgodzie z kalendarzem biodynamicznym. Początki rolnictwa biodynamicznego sięgają początków XX wieku, a za jego twórcę uznaje się Rudolfa Steinera. Pionierem rolnictwa biodynamicznego na ziemiach polskich był ziemianin i senator II RP Stanisław Karłowski. W stulecie tego wydarzenia Stowarzyszenie DEMETER POLSKA zorganizowało w ubiegłym roku, wspólnie z partnerami: Uniwersytetem Gdańskim, Polskim Towarzystwem Antropozoficznym i Koalicją Żywa Ziemia, konferencję pt. „100-lecie rolnictwa biodynamicznego i ekologicznego”, pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Federacji Stowarzyszeń Naukowo-Technicznych NOT. Brali w niej udział przedstawiciele środowisk naukowych, badacze, rolnicy i miłośnicy rolnictwa biodynamicznego. W swoich wystąpieniach podkreślali, że produkcja rolnicza powinna być prowadzona w taki sposób, aby zapewnić właściwą zdrowotność roślin i zwierząt. […]