2025-02-05
Pestycydy w jedzeniu a epidemia otyłości – czy istnieje związek?

Pestycydy w jedzeniu a epidemia otyłości – czy istnieje związek?

nr katalogowy: 152569

Coraz częściej słyszymy o tym, że współczesna żywność zawiera pestycydy. Te substancje, które mają za zadanie chronić rośliny przed szkodnikami, chorobami czy chwastami, są używane na masową skalę w rolnictwie konwencjonalnym. Problem polega na tym, że pestycydy nie znikają magicznie z owoców, warzyw czy zbóż, z których powstają nasze ulubione produkty. Trafiają do naszych talerzy, a co za tym idzie – do naszego organizmu. Ale czy wiesz, że ich obecność może mieć wpływ na rosnący problem otyłości? W Polsce problem nadwagi i otyłości narasta w zastraszającym tempie. Według ostatnich danych około 57 proc. dorosłych Polaków ma nadmierną masę ciała, z czego blisko 20cierpi na otyłość. Prognozy na przyszłość są równie niepokojące – przewiduj[…]

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Nie przegap okazji, aby być częścią społeczności
dbającej o naszą planetę!
Zapisz się już dziś i otrzymuj newsletter bezpłatnie co miesiąc!

Aby wypełnić ten formularz, włącz obsługę JavaScript w przeglądarce.

This will close in 0 seconds