The Soil – The MicrobiologicalLaboratory of Nature
nr katalogowy: 152688
10.15199/2.2025.2.4
Streszczenie
Gleba to utwór organiczno-mineralny, którego powstawanie i właściwości w dużej mierze zależą od procesów biologicznych. Niezwykle istotnym ożywionym elementem środowiska glebowego są mikroorganizmy, które pełnią kluczową rolę w procesach biochemicznych wpływających na zdrowie, żyzność i urodzajność gleby. Zrozumienie roli mikroorganizmów glebowych, które stanowią nieoceniony wskaźnik jakości biologicznej gleby, pozwala na zrównoważone zarządzanie jej zasobami. Dlatego coraz częściej dąży się do biologizacji gleby, czyli zwiększenia między innymi liczby i aktywności pożytecznych mikroorganizmów, co jest zgodne z założeniami rolnictwa regeneratywnego, które koncentruje się na poprawie struktury, zdrowia oraz jej naturalnej zdolności do samoregeneracji. Wdrażanie takich zrównoważonych praktyk rolniczych ma kluczowe znaczenie dla odbudowy zasobów naturalnych w przyszłości.
Abstract
Soil is an organic-mineral formation whose formation and properties depend largely on biological processes. Microorganisms are an extremely important living element of the soil environment a key role in biochemical processes affecting health, soil fertility and fertility. Understanding the role of soil microorganisms, which constitute an invaluable indicator of the biological quality of the soil, allows for sustainable management of its resources. That’ s why he strives more and more often to soil biologization, i.e. increasing, among other things, their number and activity beneficial microorganisms, which is consistent with the principles of agriculture regenerative, which focuses on improving structure, health and its natural ability to self-regenerate. Implementing such sustainable agricultural practices is crucial to resource recovery natural in the future.
Słowa kluczowe / Keywords
Bibliografia
[1] Badura L. 2006. Rozważania nad rolą mikroorganizmów w glebie. Zesz. Nauk. UP we Wrocławiu, 89, 546, s. 13-23.
[2] Barabasz W., K. Vořišek. 2002. Bioróżnorodność mikroorganizmów w środowiskach glebowych w: Aktywność drobnoustrojów w różnych środowiskach, praca zbiorowa pod red. W. Barabasz. Wyd. AR, Kraków, s. 23–34.
[3] Baran S. 2000. Ocena stanu degradacji i rekultywacji gleb. Wyd. AR, Lublin.
[4] Gaj R., H. Wróblewska. 2010. Wpływ czynników agrotechnicznych na urodzajność gleby. Wyd. PWN, Warszawa.
[5] https://agrobiotics.com/rola-mikroorganizmow- glebowych/
[6] https://dealer.garantkotte.pl/blog/nawozyorganiczne- rodzaje-i-wlasciwosci/
[7] https://dpr.iung.pl/bilansowanie-skladnikow- pokarmowych/
[8] https://www.farmer.pl/produkcja-roslinna/ nawozy/niebezpieczne-przenawozenie, 51149.html
[9] https://www.fnagro.pl/techniki-uprawy/ mikroorganizmy-w-glebie-tajemniczybohaterowie- zdrowych-upraw/
[10] https://www.sodr.pl/informacje-branzowe/ index/Mikroorganizmy-glebowes a – w a z n y m – e l e m e n t e m – ro l n i c t w a – zrownowazonego/idn:3064
[11] Jadczyszyn T. 2013. Dobra praktyka rolniczego zagospodarowania nawozów naturalnych w: Dobre praktyki rolnicze w nawożeniu użytków rolnych, praca zbiorowa pod red. J. Igrasa. Wyd. Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu, s. 38-45.
[12] Jamiołkowska A., A. Księżniak, A. Gałązka, B. Hetman, M. Kopacki, B. Skwaryło- Bednarz. 2018. Impact of abiotic factors on development of the community of arbuscular mycorrhizal fungi in the soil: A review. Int. Agrophys., 32, 1, s. 133-140.
[13] Kajak A. 2016. Biologia gleby. Wyd. SGGW, Warszawa.
[14] Kieliszewska-Rokicka B. 2001. Enzymy glebowe i ich znaczenie w badaniach aktywności biologicznej gleby w: Drobnoustroje środowiska glebowego, praca zbiorowa pod red. H. Dahn, A. Pokojska-Burdziej. Wyd.. A. Marszałek, Toruń, s. 37–47.
[15] Kołwzan B., W. Adamik, K. Grabas, A. Pawełczyk. 2005. Podstawy mikrobiologii w ochronie roślin. Wyd. Oficyna Wydawnicza Politechniki Wrocławskiej.
[16] Marinari S., R. Mancinelli, E. Campiglia, S. Grego. 2006. Chemical and biologicalindicators of soilquality in organic and conventionalfarmingsystems in Italy. EcologicalIndicators, 6, 701-711.
[17] Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 grudnia 2022 r. w sprawie szczegółowych warunków stosowania nawozów azotowych (Dz.U. z 2022 r. poz. 2664).