Squalene – an extremely valuable organic compound for health and beauty
nr katalogowy: 149940
10.15199/2.2024.8.1
Streszczenie
Skwalen to związek organiczny z grupy triterpenoidów, który jest nienasyconym węglowodorem (C30 H50 ). Występuje u roślin i zwierząt, aczkolwiek w różnych ilościach Skwalen może być syntetyzowany w organizmie człowieka oraz wprowadzany wraz z dietą. Związek ten początkowo był pozyskiwany z oleju z wątroby rekina (Squaluss spp.), a obecnie z olejów roślin takich jak oliwki, amarantus, ryż (otręby ryżowe) i pszenicy (kieł ki). Skwalen wykazuje liczne korzystne właściwości prozdrowotne. Jest cenionym składnikiem kosmetyków i wielu suplementów diety, wspiera między innymi dobrą kondycję skóry, układ odpornościowy, nerwowy czy sercowo-naczyniowy.
Abstract
Squalene is an organic compound from the triterpenoid group, which is an unsaturated hydrocarbon (C30 H50 ). It is found in both plants and animals, though in varying amounts. Squalene can be synthesized in the human body and also obtained through diet. Initially, this compound was extracted from shark liver oil (Squalus spp.), but is now obtained from vegetable oils such as olive, amaranth, rice (rice bran) and wheat (germ). Squalene exhibits numerous health benefits and is a valued ingredient in cosmetics and many dietary supplements, supporting, among other things, the good condition of the skin, immune system, nervous system, and cardiovascular system.
Słowa kluczowe / Keywords
Bibliografia
[1] Bidooki S.H., T. Alejo, J. Sánchez-Marco, R. Martínez-Beamonte, R. Abuobeid, J.C. Burillo, R. Lasheras, V. Sebastian, M.J. Rodríguez Yoldi, M. Arruebo, J. Osada. 2022. Squalene Loaded Nanoparticles Effectively Protect Hepatic AML12 Cell Lines against Oxidative and Endoplasmic Reticulum Stress in a TXNDC5-Dependent Way. Antioxidants (Basel) 18, 11(3), 581.
[2] https://bio.libretexts.org/Bookshelves/Biochemistry/ Fundamentals_of_Biochemistry_(Jakubowski_and_Flatt)/02%3A_ Unit_II-_Bioenergetics_and_Metabolism/21%3A_Lipid_ Biosynthesis/21.05%3A_Biosynthesis_of_Cholesterol_and_Steroids
[3] https://marinex.com.pl/pliki_artykuly/2012_10_24_wiadomosci_ medyczne_nr9.pdf
[4] https://marinex.com.pl/pliki_artykuly/2021.09-wiadomosci-medy czne-29.pdf
[5] https://pl.wikipedia.org/wiki/Skwalen
[6] https://www.superpharm.pl/blog/skwalan-dzialanie-wlasciwosci jak-stosowac-do-jakiej-cery
[7] Kaźmierczak A., I. Bolesławska, J. Przysławski. 2011. Szarłat – jego wykorzystanie w profilaktyce i leczeniu wybranych chorób cywilizacyjnych. Nowiny Lekarskie, 80, 3, s. 192-198.
[8] Kelly G.S. 1999. Squalene and its potential clinical uses. Alternative Medicine Review 4 (1), s. 29-36.
[9] Mendes A., J. Azevedo-Silva, J.C. Fernandes. 2022. From Sharks to Yeasts: Squalene in the Development of Vaccine Adjuvants. Pharmaceuticals (Basel) 22, 15(3), 265.
[10] Newmark H.L. 1997. Squalene, olive oil, and cancer risk: a review and hypothesis, Cancer Epidemiol. Biomarkers Prev. 6, s. 1101 1103.
[11] Nguyen P, M.J. Sangster, D.J. Topham. 2021. Squalene-Based Influenza Vaccine Adjuvants and Their Impact on the Hemagglutinin Specific B Cell Response. Pathogens 10(3), 335.
[12] Pan J.J., J.O. Solbiati, G. Ramamoorthy, B.S. Hillerich, R.D. Seidel, J.E. Cronan, S.C. Almo, C.D. Poulter. 2015. Biosynthesis of Squalene from Farnesyl Diphosphate in Bacteria: Three Steps Catalyzed by Three Enzymes. ACS Cent. Sci. 1(2),77-82.
[13] Paśko P., M. Bednarczyk. 2007. Szarłat (Amaranthus sp.) – możliwości wykorzystania w medycynie. Bromat. Chem. Toksykol. XL, 2, s. 217-222.
[14] Piesiewicz H. 2006. Co nieco o skwalenie. Przegl. Piek. Cuk. 2, s. 8-10.
[15] Rutkowska J. 2006. Amaranthus – roślina przyjazna człowiekowi. Przegląd Piekarski i Cukierniczy, 1, s. 6-10.
[16] Trichopoulou A. 1995. Consumption of olive oil and specific food groups in relation to breast cancer risk in Greece. J. Natl. Cancer Inst. 87(2), s. 110-116.
[17] Widyawati T., R.A. Syahputra, S. Syarifah, I.B. Sumantri. 2023. Analysis of Antidiabetic Activity of Squalene via In Silico and In Vivo Assay. Molecules 27, 28(9), 3783.