2024-10-09
Orzech włoski – królewskie drzewo

Orzech włoski – królewskie drzewo

Walnut – the royal tree

nr katalogowy: 149941
10.15199/2.2024.8.2

Streszczenie
Orzech włoski występuje na terenie Europy, Azji i Ameryki Północnej. Owo ce tej rośliny odznaczają się wysoką zwartością tłuszczów, białek, witamin i składników mineralnych. Ze względu na swoje cenne właściwości odżywcze oraz prozdrowotne, miąższ owoców stanowi wartościowy dodatek dla przemysłu spożywczego i farmaceutycznego. Są również stosowane w medycynie naturalnej i kosmetologii, a drzewo orzecha jest interesującym elementem naszego dendrologicznego krajobrazu.

Abstract
Walnut trees are common in Europe, Asia and North America. The fruit of this plant has high content of fats, proteins, vitamins and minerals. Due to their nutritional and health-promoting properties, walnut kernels are a valuable additive used in food and pharmaceutical industries. They are also used in natural medicine and cosmetology, and the walnut tree is an interesting feature of our dendrological landscape.

Słowa kluczowe / Keywords


Bibliografia

[1] Ćwierz J. 2023. Olej z orzechów włoskich – właściwości i zastosowanie. Dokument elektroniczny: https://olini.pl/blog/baza-wiedzy/olej-z-orzechow-wloskich-wlasciwosci- i-zastosowanie#olej-z-orzechow-wloskich-wlasciwosci (data wejścia 12. 07. 2024.).
[2] Flaczyk E., Kobus-Cisowska J. 2010. Znaczenie orzechów w żywieniu człowieka. Przemysł Spożywczy. 64 (12): 26-31.
[3] Flexifilm. 2022. Do czego nadaje się drewno z orzecha włoskiego? Dokument elektroniczny: https://flexifilm.pl/do-czego-nadaje-sie-drewno-z-orzecha-wloskiego/ (data wejścia 10. 07. 2024.).
[4] Gruszecki R., Chmist A., Walasek M. 2019. Surowce zielarskie orzecha włoskiego. Annales Horticulturae. Vol. XXIX (1): 5-14. doi: 10.24326/ah.2019.1.1
[5] Karczmarczuk R. 2013. Orzech grecki, „wołoski” i w efekcie włoski. Wszechświat. t. 114 (1-3): 30-33.
[6] Klimek M., Pecyna M., Depo K. 2015. Orzechy – znaczenie w żywieniu człowieka.
[w:] Nauka dla rozwoju rolnictwa, ekologii i medycyny w świetle współczesnych osiągnięć. Red. Nauk. M. Gortat Wyd. Stowarzyszenie Studentów Nauk Przyrodniczych – Lublin:132-144.
[7] Kryczyk A., Piotrowska J., Opoka W., Muszyńska B. 2018, Surowce i substancje pochodzenia naturalnego stosowane w fotoprotekcji. Polish Journal of Cosmetology. 21 (1): 25-32.
[8] Lenda M., Skórka P. 2009. Orzech włoski Juglans regia – nowy, potencjalnie inwazyjny gatunek w rodzimej florze. Chrońmy Przyrodę Ojczystą. 65 (4): 261-270.
[9] Majewska K., Kopytowska J., Łojko R.E., Zadernowski R. 2003. Wybrane cechy fizyczne dojrzałych owoców orzecha włoskiego. Acta Agrophys. 3 (2): 597-609.
[10] Marciniak-Łukasiak K., Krygier K. 2004. Charakterystyka kwasów omega-3 i ich zastosowanie w żywności funkcjonalnej. Przemysł Chemiczny. 58 (12): 32-36.
[11] Mroczek J.R. 2010. Królewski orzech włoski. Panacea – Leki Ziołowe 3 (32): 28-29.
[12] Mroczek J.R. 2016. Cudowny orzech włoski. Działkowiec. 10: 12-13.
[13] Ogrody Wilczyńscy. 2022. Drzewo z orzecha włoskiego – do czego nadaje się, kto skupuje, ile kosztuje kubik desek? Dokument elektroniczny: https://wilczynscyogrody. pl/drzewo-z-orzecha-wloskiego-do-czego-nadaje-sie-kto-skupuje-ile-kosztuje- kubik-desek/ (data wejścia 12. 07. 2024.).
[14] Olan-estetyka. 2019. Wykorzystanie orzecha włoskiego w kosmetologii. Dokument elektroniczny: https://olan-estetyka.pl/pl/blog/wykorzystanie-orzecha-wloskiego-wkosmetologi (data wejścia 12. 07. 2024.).
[15] Stojak M., Słupski J., Widlak M., Tomf-Sarna A., Skoczylas Ł. 2018. Jakość nalewek z surowca pochodzenia etnobotanicznego. Prace Młodych Pracowników Nauki i Doktorantów. 4: 78-84.
[16] Van Colen W. 2019. Orzech włoski (Juglans regia) w agroleśnictwie. Dokument elektroniczny: https://agrolesnictwo.pl/wp-content/uploads/2021/03/03_Orzech_ wloski_Print.pdf (data wejścia 14. 07. 2024.).
[17] Wasilewski T., Zięba M., Klimaszewska E., Małysa A., Bocho-Janiszewska A., Czerwonka D. 2024. Badania nad opracowaniem innowacyjnej maseczki kosmetycznej w formie musu. Przemysł Chemiczny. 103 (4): 504-509.
[18] Wroniak M., Parzychowska J., Rękas A. 2016. Charakterystyka i porównanie wartości żywieniowej orzechów i otrzymywanych z nich olejów. Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego. t. 71 (3): 44-58.
[19] Xie M., Jiang Z., Lin X., Wei X. 2024. Application of plant extracts cosmetics in the field of anti-aging, Journal of Dermatologic Science and Cosmetic Technology. 1 (2): p. 100014. doi: https://doi.org/10.1016/j.jdsct.2024.100014
[20] Zielińska a. 2023. Zioła we wspomaganiu działania i leczenia dolegliwości układu pokarmowego. Lek w Polsce. Vol. 33 (380): 33-38.

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Nie przegap okazji, aby być częścią społeczności
dbającej o naszą planetę!
Zapisz się już dziś i otrzymuj newsletter bezpłatnie co miesiąc!

Aby wypełnić ten formularz, włącz obsługę JavaScript w przeglądarce.

This will close in 0 seconds