2024-12-21
Nadmierna konsumpcja oleju palmowego i jej wpływ na środowisko

Nadmierna konsumpcja oleju palmowego i jej wpływ na środowisko

Excessive consumption of palm oil and its impact on the environment

nr katalogowy: 149240
10.15199/2.2023.6.1

Streszczenie
Wokół oleju palmowego toczy się dyskusja, czy jego wykorzystanie jest korzystne dla ludzi i środowiska, czy powinniśmy zrezygnować ze stosowania tego produktu na rzecz innych olejów? Olej palmowy produkowany jest głównie z miąższu owoców olejowca gwinejskiego. Palma olejowa jest bardzo wydajna, a olej palmowy posiada wyjątkowe właściwości fizykochemiczne, dzięki którym znajduje zastosowanie zarówno w przemyśle spożywczym, kosmetycznym, jak i chemicznym. Niezrównoważone uprawy palmy olejowej powodują wylesienie olbrzymich powierzchni lasów tropikalnych, co zagraża środowisku i bioróżnorodności.

Abstract
The ongoing discussion focuses on the questions whether the use of palm oil is beneficial for people and the environment, and whether we should discontinue the use of this product in favour of other types of oil. Palm oil is mainly obtained from the pulp of the fruit of African oil palm which is highly productive. Additionally, palm oil has unique physicochemical properties owing to which it used in the food, cosmetic and chemical industries. Unsustainable oil palm cultivation results in the deforestation of huge areas of tropical lands, which is hazardous for the environment and for biodiversity. […]

Słowa kluczowe / Keywords


Bibliografia

[1] Aniołowska M., Kita A. 2014. Estry kwasów tłuszczowych glicydolu oraz estry kwasów tłuszczowych mono-3-chloropropan-1,2-diolu – nowe zanieczyszczenia w olejach jadalnych. Wiadomości Chemiczne, 68: 701-717.
[2] Carrasco L.R., Larrosa C., Milner-Gulland E.J., Edwards P.D. 2014. A double-edged sword for tropical forests. Science, 346: 38-40.
[3] R., Rayan, D.M.; Ahmad Zafir, A.W., Venkataraman, A., Alfred R., Payne J., Ambu L., Sharma D.S.K. 2010. Trio under threat: can we secure the future of rhinos, elephants and tigers in Malaysia? Biodiversity and Conservation, 19: 1115-1136, doi:10.1007/s10531- 009-9775-3.
[4] Davis J.T., Mengersen K., Abram N.K., Ancrenaz M., Wells J.A., Meijaard E. 2003. It’s not just conflict that motivates killing of orangutans. PLoS ONE, 8: doi:10.1371/journal.pone.0075373.
[5] Edwards F.A., Edwards D.P., Sloan S., Hamer K.C., 2014. Sustainable management in crop monocultures: The impact of retaining forest on oil palm yield. PLoS ONE, 9 (3): doi.org/10.1371/ journal. pone.009169.
[6] Fitzherbert E.B., Struebig M.J., Morel A., Danielsen F., Bruhl C.A., Donald P.F., Phalan B. 2008. How will oil palm expansion affect biodiversity? Trends in Ecology & Evolution, 23: 538-545, doi:10.1016/j. tree.2008.06.012.
[7] Gasteiro E., Guijarro L., Sánchez-Muniz F.J., Carmen Vidal-Carou M., Troncoso A., Venanci L., Jimeno V., Quilez J., Anadón A., Gonzáles-Gross M. 2019. Palm oil on the edge. Nutrients, 11 (9): 2008-2044.
[8] Iskandar M.J., Baharum A., Anuar F.H., Othaman R. 2018. Palm oil industry in South East Asia and the effluent treatment technology – A review. Environmental Technology & Innovation, 9: 16-185.
[9] Kowalska M., Aljewicz M., Mroczek E., Cichosz G. 2012. Olej palmowy – tańsza i zdrowsza alternatywa. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 45: 171-180.
[10] Kurowska I. 2022. Olej palmowy – jest zdrowy czy szkodliwy? Zastosowanie i właściwości oleju palmowego. https://www.aptekaolmed.pl/blog/ artykul/olej-palmowy-jest-zdrowy-czy-szkodliwyzastosowanie-i-wlasciwosci-oleju-palmowego,262. html (dostęp 11. 05. 2024.).
[11] Mancini A., Imperlini E., Nigro E., Montagnese C., Daniele A., Orrù S., Buono P. 2015. Biological and Nutritionnal Properties of Palm Oil and Palmitic Acid: Effects of Health. Molecules, 20: 17339-17361.
[12] Mba O.I., Dumont M.J., Ngadi M. 2015. Palm oil: Processing, characterization and utilization in the food industry – A review. Food Bioscience,10: 26-41.
[13] Meijaard E., Garcia-Ulloa J., Sheil D., Wich S.A., Carlson K.M., Juffe-Bignoli D., Brooks,T.M. 2018. Oil palm and biodiversity: a situation analysis by the IUCN Oil Palm Task Force. Gland. Switzerland: International Union for Conservation of Nature and Natural Resources (IUCN). https://doi.org/10.2305/ IUCN.CH.2018.11.en
[14] Mukherjee S., Mitra A. 2009. Health Effects of Palm Oil. Journal of Human Ecology, 26 (3): 197-203.
[15] Murdiyarso D., Van Noordwijk M., Wasrin U.R., TomichT.P., Gillison A.N. 2002. Environmental benefits and sustainable land-use options in the Jambi transect, Sumatra. Journal of Vegetation Science, 13: 429-438.
[16] Oktarita S.; Hergoualc’h K., Anwar S., Verchot L.V. 2017. Substantial N2 O emissions from peat decomposition and N fertilization in an oil palm plantation exacerbated by hotspots. Environmental Research Letters, 12, 104007, doi:10.1088/1748-9326/aa80f1.
[17] Olej palmowy w Polsce. 2020. https://www.wwf.pl/ sites/default/files/inline-files/WWF Polska – olej palmowy w Polsce skrót raportu.pdf (dostęp 11. 05. 2024.).
[18] Olej palmowy. O co ten raban? https://klimada2.ios. gov.pl/olej-palmowy-o-co-ten-raban-2/ (dostęp 11. 05. 2024.).
[19] Sadowska J., Włodarczyk K. 2022. Wybrane aspekty technologiczne i zdrowotne stosowania oleju palmowego w produkcji żywności. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 29 (1):5-22.
[20] Sumarga E., Hein l. 2016. Benefits and costs of oil palm expansion in Central Kalimantan, Indonesia, under different policy scenarios. Regional Environmental Change, 16: 1011-1021.
[21] Tan K.T., Lee K.T., Mohamed A.R., Bhatia S. 2009. Palm oil: Addressing issues and to- wards sustainable development. Renewable and Sustainable Energy Reviews, 13: 420-427.
[22] Teh S.S., Lau H.L.N. 2021. Quality assessment of refined red palm-pressed mesocarpolein. Food Chemistry, 340 (1): #127912.
[23] Vijay V., Pimm, S.L., Jenkins C.N., Smith S.J. 2016. The impacts of oil palm on recent deforestation and biodiversity Loss. PLoS ONE, 11: doi:10.1371/journal. pone.0159668.
[24] Węgiel A., Nowaczyk P., Śmidowicz A., Wiatrowska B. 2018. Właściwości oleju palmowego i wpływ plantacji olejowca gwinejskiego (Elaeis Guineensis Jacq.) na środowisko. Kosmos. Problemy Nauk Przyrodniczych, 67 (3): 647-659.
[25] Zulkiply S.H., Balasubramaniam V., Abu Bakar N.A., Abd Rashed A., Ismail S.R. 2019. Effects of palm oil consumption on biomarkers of glucose metabolism: A systematic Review. PLoS ONE, 14: doi. org/10.1371/journal.pone.0220877.

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Nie przegap okazji, aby być częścią społeczności
dbającej o naszą planetę!
Zapisz się już dziś i otrzymuj newsletter bezpłatnie co miesiąc!

Aby wypełnić ten formularz, włącz obsługę JavaScript w przeglądarce.

This will close in 0 seconds