nr katalogowy: 146428
Grudzień to okres przygotowania się do Świąt Bożego Narodzenia. To również czas, kiedy oprócz prezentów kupujemy rybę na Wigilijną Wieczerzę. Najczęściej jest to karp. Warto zaznaczyć, że wybierając karpia, nie tylko zachowujemy tradycję, ale przede wszystkim wspieramy bioróżnorodność. Jak to z karpiem w Polsce było Pierwsze stawy karpiowe na ziemiach polskich zakładali Cystersi już prawie 800 lat temu. Najwięcej powstało w południowej Polsce, jednak do naszych czasów wiele z nich zostało osuszonych i przekształconych w pola uprawne. Obecnie Polska jest liderem w produkcji karpia w Unii Europejskiej, a największe kompleksy stawów to Dolina Baryczy oraz Dolina Górnej Wisły. Miejsca te zostały objęte podstawową obszarową forma ochrony przyrody, jaką jest system obszarów Natura 2000. Ktoś zapyta: w jaki sposób miejsca hodowli zwierząt przyczyniają się do ochrony środowiska przyrodniczego? Otóż wynika to z samego systemu hodowli ryb. Stawy typu karpiowego to obiekty ziemne, miejsca otoczone wałami ziemnymi – groblami, gdzie za pomocą specjalnych zastawek spiętrza się wodę. Początkowo ryby przez okres około 5 lat trzymano w jednym stawie, aż do czasu osiągnięcia rozmiarów handlowych. Od XVI wieku stosowano już system przesadkowy, który w XIX wieku został udoskonalony przez Tomasza Dubisza, Słowaka z pochodzenia, który pracując na Śląsku Cieszyńskim w majątku Habsburgów, udoskonalił system przesadkowania tj. stopniowego przenoszenia (przesadzania) młodych ryb jednorocznych do kolejno innych, wcześniej zalanych wodą stawów, z jednoczesnym rozrzedzaniem ich zagęszczenia. W ten sposób skrócono okres hodowli do 2-3 lat. Dzięki temu powstał cały system gospodarstw rybackich ze stawami o różnej głębokości i różnym zagęszczeniu ryb. Taka ekstensywna hodowla karpia charakteryzuje się stosunkowo niedużym zagęszczeniem ryb w stawie (aby miały przestrzeń i […]