2024-12-21

Jak „mała czarna” przyczynia się do zmian klimatu?

nr katalogowy: 142629

Szacuje się, że na całym świecie spożywa się dziennie, około dwóch miliardów filiżanek kawy. Naukowcy postanowili zbadać, jaki może mieć to wpływ na klimat. W tym celu zmierzyli całkowitą emisję gazów cieplarnianych jakie wytwarzane są przy przygotowania 280 mililitrowej filiżanki kawy, uwzględniając cały proces jej produkcji, począwszy od wysiana rośliny aż po odpady, trafiające na wysypiska. Obserwowali też sposoby parzenia. Stwierdzono, że większość ludzi nie odmierza porcji kawy przed jej przygotowaniem, co prowadzi do większego jej zużycia, nawet o ok. 20 proc., na filiżankę.[…]

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Nie przegap okazji, aby być częścią społeczności
dbającej o naszą planetę!
Zapisz się już dziś i otrzymuj newsletter bezpłatnie co miesiąc!

Aby wypełnić ten formularz, włącz obsługę JavaScript w przeglądarce.

This will close in 0 seconds