The story of a certain bacteria from the geysers in Yellowstone
10.15199/2.2024.7.2
Streszczenie
W gejzerach w Yellowstone w 1969 roku odkryto pierwszy gatunek rodzaju Thermus, który nazwano Thermus aquaticus. Bakteria ta należy do termo filii, mikroorganizmów znoszących bardzo wysokie temperatury. Thermus aquaticus zyskał sławę i stał się niecenionym narzędziem dla genetyków. Z tej bakterii pochodzi termostabilna polimeraza Taq wykorzystywana w reakcji łańcuchowej polimerazy PCR. Technika ta zrewolucjonizowała współczesną biologię molekularną, umożliwiając wyprodukowanie milio nów kopii fragmentu DNA w zaledwie kilka godzin. Enzymy pochodzące z Thermus wykorzystywane są nie tylko w inżynierii genetycznej, ale też do produkcji żywności, kosmetyków, farmaceutyków, chemikaliów, deter gentów, tekstyliów i wyrobów papierniczych.
Abstract
The first species of the Thermus genus, named Thermus aquaticus, was discovered in the geysers of Yellowstone in 1969. This bacterium is a ther mophilic microorganism that can tolerate very high temperatures. Thermus aquaticus gained fame and became an invaluable tool for geneticists. The thermostable Taq polymerase used in the PCR polymerase chain reaction comes from this bacterium. This technique revolutionized modern mole cular biology, making it possible to produce millions of copies of a DNA fragment in just a few hours. Enzymes from Thermus are used not only in genetic engineering, but also in the production of food, cosmetics, phar maceuticals, chemicals, detergents, textiles and paper products. […]
Słowa kluczowe / Keywords
Bibliografia
[1] Adaszek Ł., Dzięgiel B., Mazurek Ł., Winiarczyk S. 2018. Zastosowanie techniki PCR w badaniach bak teriologicznych. Życie Weterynaryjne 93(4): 234-237.
[2] Błaszczyk M. K. 2010. Mikrobiologia środowisk. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
[3] Brock T. D., Freeze H. 1969. Thermus aquaticus gen. n. and sp. n., a nonsporulating extreme thermophile. Journal of Bacteriology 98: 289-297.
[4]
[5]
[6]
[7]
[8]
[9] Hudson J. A., Morgan H. W., Daniel R. M. 1987. Ther mus filiformis sp. nov., a Filamentous Caldoactive Bacterium Free. International Journal of Systema tic and Evolutionary Microbiology 37(4): 431-436, https://doi.org/10.1099/00207713-37-4-431 Kristjánsson J. K., Hjörleifsdóttir S., Marteinsson V. Th, Alfredsson G. A.. 1994. Thermus scotoduc tus, sp. nov., a Pigment-Producing Thermophilic Bacterium from Hot Tap Water in Iceland and In cluding Thermus sp. X-1. Systematic and Applied Microbiology 17(1): 44-50, https://doi.org/10.1016/ S0723-2020(11)80030-5 Li M.-M., Lv A.-P., Zhao Z.-Y., Xian W.-D., Lian Z.-H. et al. 2022. Description of five novel thermophilic species of the genus Thermus: Thermus hydro thermalis sp. nov., Thermus neutrinimicus sp. nov., Thermus thalpophilus sp. nov., Thermus albus sp. nov., and Thermus altitudinis sp. nov., isolated from hot spring sediments. Systematic and Applied Microbiology 45(6): https://doi.org/10.1016/j.sy apm.2022.126361 Oshima T., Imahori K. 1971. Description of Thermus thermophilus (Yoshida and Oshima) comb. nov., a Nonsporulating Thermophilic Bacterium from a Japanese Thermal Spa. International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology 24(1): 102-112, https://doi.org/10.1099/00207713-24-1 102 Quintela J. C., Pittenauer E., Allmaier G., Arán V., de Pedro M. A. 1995. Structure of peptidoglycan from Thermus thermophilus HB8. Journal of Bacteriolo gy 177: 4947-4962, doi: 10.1128/jb.177.17.4947 4962.1995 Sinkiewicz I, Synowiecki J. 2009. Charakterystyka bakterii rodzaju Thermus i ich przydatność w bio technologii. Prace Przeglądowe, Biotechnologia 3(86): 148-162.
[10] Vieille C., Zeikus G. 2001. Hyperthermophilic enzy mes: sources, uses, and molecular mechanisms for thermostability. Microbiology and Molecular Biology Reviews 65(1): 1-43, DOI: 10.1128/MMBR.65.1.1 43.2001
[11] Williams R. A. D., da Costa M. S. 1992. The genus Thermus and related microorganismus. In: Balows A. et al. (eds.) The procaryotes: a handbook on the biology of bacteria; ecophysiology, isolation, iden tification, application. Springer-Verlag, New York, p. 3745-3753.
[12] Życie we wrzątku!?, https://biotechnologia.pl/ biotechnologia/zycie-we-wrzatku,1285, dostęp 26.06.2024