2024-12-21

Antybiotyki – nieoceniona pomoc natury

Antibiotics – invaluable help of nature

nr katalogowy: 142207
10.15199/2.2023.3.1

Streszczenie
Antybiotyki są produkowane przez wiele gatunków grzybów lub bakterii wywierając destrukcyjny wpływ na komórki drobnoustrojów spoza gatunku, hamując ich wzrost i namnażanie. W 1928 roku Alexander Fleming odkrył przypadkowo pierwszy antybiotyk – penicylinę. Zapoczątkowało to złotą erę antybiotyków, jak określany jest XX wiek. Prawie sto lat niekontrolowanego stosowania antybiotyków w medycynie, hodowli zwierząt czy rolnictwie sprawiły, że poważnym problemem okazało się narastanie oporności bakterii na stosowane antybiotyki. Skuteczność antybiotyków staje dzisiaj pod znakiem zapytania. Okres świetności stosowania antybiotyków się skończył. Czy grozi nam era postantybiotykowa?

Abstract
Antibiotics are produced by many species of fungi or bacteria, exerting a destructive effect on the cells of other microorganisms, inhibiting their growth and multiplication. In 1928, Alexander Fleming accidentally discovered the first antibiotic – penicillin. This ushered in the golden age of antibiotics, as the 20th century is known. Almost a hundred years of uncontrolled use of antibiotics in medicine, animal husbandry or agriculture have turned the growing resistance of bacteria to antibiotics into a serious problem. The effectiveness of antibiotics is questionable today. The heyday of the use of antibiotic use is over. Are we facing a post-antibiotic era?

Słowa kluczowe / Keywords


Bibliografia

[1] Alexander Fleming Biography. Science Hall of Fame – National Library of Scotland. http://digital.nls.uk/ scientists/biographies/alexander-fleming/, dostęp 25.02.2023
[2] Brunel J. 1951. Antibiosis from Pasteur to Fleming. Journal of the History of Medicine and Allied Sciences 6:287-301.
[3] Haas L. F. 1999. Papyrus of Ebers and Smith. Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry 67: 572- 578, DOI: 10.1136/jnnp.67.5.578
[4] Harrison F., Roberts A. E. L., Gabrilska R., Rumbaugh K. P., Lee C., Diggle S. P. 2015. A 1,000-year-old anti- microbial remedy with antistaphylococcal activity. mBio, 6:e01129, doi: 10.1128/mBio.01129-15
[5] Johnning A., Kristiansson E., Angelin M., Marathe N., Shouche Y. S. et al. 2015. Quinolone Resistance Mutations in the Faecal Microbiota of Swedish Travellers to India. BMC Microbiology 15: 235–242, doi: 10.1186/s12866-015-0574-6
[6] Katz L., Baltz R.H. 2016. Natural product discovery: past, present, and future. Journal of Industrial Microbiology & Biotechnology 43:155-176, doi: 10.1007/ s10295-015-1723-5
[7] Klassen J. L. 2014. Microbial secondary metabolites and their impacts on insect symbioses. Current Opinion in Insect Science 4:15-22, doi: 10.1016/j. cois.2014.08.004
[8] McCullough A. R., Parekh S., Rathbone J., Del Mar C. B., Hoffmann T. C. 2016. A Systematic Review of the Public’s Knowledge and Beliefs about Antibiotic Resistance. Journal of Antimicrobial Chemotherapy 71: 27–33, doi: 10.1093/jac/dkv310
[9] Neil J. O. 2016. Report on Antimicrobial Resistance, https://amr-review.org; dostęp 25.02.2023
[10] Rossiter S. E., Fletcher M.H., Wuest W.M. 2017. Natural Products as Platforms To Overcome Antibiotic Resistance. Chemical Reviews 117(19): 12415-12474, doi: 10.1021/acs.chemrev.7b00283
[11] TraxlerM.F.,KolterR.2015.Naturalproductsinsoil microbe interactions and evolution. Natural Product Reports 32: 956-970, doi: 10.1039/c5np00013k
[12] Ventola C. L. 2015. The Antibiotic Resistance Crisis: Part 1: Causes and Threats. Pharmacy and Therapeutics 40: 277–283.
[13] Viswanathan V. K. 2014. Off-Label Abuse of Antibiotics by Bacteria. Gut Microbes 5:3–4, doi: 10.4161/ gmic.28027

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA


Nie przegap okazji, aby być częścią społeczności
dbającej o naszą planetę!
Zapisz się już dziś i otrzymuj newsletter bezpłatnie co miesiąc!

Aby wypełnić ten formularz, włącz obsługę JavaScript w przeglądarce.

This will close in 0 seconds